De zomerbol dahlia is een van oorsprong Mexicaanse plant die na jaren van een ‘stoffig imago’ weer helemaal terug is in onze tuinen en parken. Door de snelheid waarmee nieuwe cultivars worden gekruist en vermeerderd maakt het assortiment een enorme ontwikkeling door. Niet altijd makkelijk om een stabiel assortiment in een catalogus op te nemen, want kwekers nemen om verschillende redenen sneller afscheid van een cultivar. Het positieve is dat er meer ontwikkeling is in bloemvorm en kleur dan bij andere bloembolgewassen. Een mooi, breed assortiment vindt u in de catalogus van Verver Export.

Kruisen en vermeerderen
Als je verschillende dahlia’s bij elkaar hebt staan dan bestaat de kans dat deze cultivars onderling kruisen. Het zaad is vaak anders dan de knol die in de grond zit. Bij uitzaaien van dit zaad ontstaat dus een spontane kruising.

De veredelaars gaan natuurlijk meer planmatig te werk. Door verschillende bloemen te kruisen waarvan de verwachting ontstaat dat er een andere kleur of zelfde vorm en kleur maar met betere bladstand, stevigere stelen ontstaan. Na het kruisen wordt de nieuwe zaaddoos beschermt zodat insecten niet spontaan ander stuifmeel kunnen achterlaten.

Het gedroogde zaad wordt in het vroege voorjaar uitgezaaid. Na circa 120 dagen heb je de eerste bloemen. Deze zijn nog niet zo groot als van een volwassen knol, maar voldoende om te beoordelen of de nieuwe kruising een selectie waard is. Even ter vergelijking met bijvoorbeeld de tulpenveredeling; daar duurt het vier tot vijf jaar voordat eerste resultaat van de kruising zichtbaar is!

Jaarlijks bezoekt Tijmen Verver persoonlijk de veredelaars om nieuwe kruisingen te beoordelen. Snel schakelen met veredelaar & kweker is hier gewenst – omdat deze nieuwe pareltjes veel sneller in de catalogus kunnen worden opgenomen dan bij vele andere bolgewassen.

Snelle assortimentswisseling dahlia
Snelle assortimentswisseling dahlia

Stekken om (snel) te vermeerderen
Knollen worden in vroege voorjaar in bakken ‘opgelegd’ in een warme ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Al snel vormen zich de eerste groene ‘spruiten’ rondom de oude bloeisteel van de knol. Als deze uitschieters circa 7 cm lang zijn worden ze van de knol gesneden en met stekpoeder in zand geplant. Dit noemen we het stekken van dahlia’s. Doordat een deel van de plant wordt genomen, is de nieuwe knol identiek aan de knol waarvan de stek is genomen. De stekken worden in koude kassen afgehard voordat ze medio mei buiten op het land worden geplant.

Op het land groeien de geplante stekken in één seizoen uit tot grote leverbare dahlia knollen. Dit is veel sneller dan bij andere bloembollen en knollen waar niet iedere geplante bloembol op knol uitgroeit tot een leverbare (gegarandeerd bloeiende) maat.

Snelle assortimentswisseling dahlia - snijden
Snelle assortimentswisseling dahlia - snijden
Snelle assortimentswisseling dahlia - snijden

Smaakmaker tot de eerste nachtvorst
De dahlia is een echte smaakmaker in het openbaar groen. Door zijn uitbundige bloei tot de eerste nachtvorst kleurt hij perken en bakken veel langer dan andere zomerbloeiers. Precies om die reden bevatten de kant-en-klaar zomerperk concepten van Verver Export altijd dahlia’s. Sterker nog: vaak wordt het concept om een specifieke dahlia cultivar heen gebouwd. Ondersteunende eenjarige planten die vroeg bloeien, in de zomer mooi vullen, maar waarbij de dahlia midden in de zomer de hoofdrol opeist.

Speciaal voor openbaar groen planners die graag tot in de late zomer voedsel willen bieden aan bijen en vlinders is er een speciale lijn (Alfa-Zulu) opgenomen in de catalogus van Verver Export met enkelbloemige, open hart, dahlia’s. Deze knollen zijn ook biologisch geteeld. In combinatie met vlindervriendelijke eenjarige planten is er ook een kant-en-klaar concept Bees & Butterflies opgenomen in de catalogus.

Lees meer over het enorme aanbod dahlia cultivars (meer dan 200 verschillende) en concepten op www.ververexport.nl. Laat u inspireren deze fantastische zomerbloeier op te nemen in uw creaties in tuinen, openbare borders en parken.

zomertram dahlia's
bees & butterflies dahlia

Zomercatalogus 2024/2025