Kleurexplosie bij Verver Export

Kleurexplosie bij Verver Export

Zowel de dahliatuin als de zomertram borders aan de voorkant van het Verver Export pand hebben echt baat bij de Indian Summer waar Nederland medio september van mocht genieten. Een ware kleurexplosie en heerlijk paradijs voor bijen, vlinders en andere insecten 🐝🦋🌸🌼

Zomer concepten: nectar en stuifmeel

Biodiversiteit is meer dan alleen het aantal verschillende soorten dat in een bepaalde omgeving voorkomt. Het gaat ook om de onderlinge afhankelijkheidsrelaties tussen soorten. Deze afhankelijkheid, te omschrijven als radertjes die in elkaar grijpen, laat zien hoe belangrijk biodiversiteit is. Het verdwijnen van soorten, de radertjes, kan resulteren in een instabiel ecosysteem, dat niet goed meer kan functioneren.

Een voorbeeld van een dergelijke afhankelijke relatie is natuurlijk die van de bloemen en de bijtjes: stuifmeel en nectar zijn een voedselbron voor bijen en tijdens het verzamelen ervan wordt stuifmeel van de ene bloem op de andere overgebracht, waardoor bevruchting mogelijk is en de planten zaden kunnen maken. Maar het verhaal gaat verder. Zaden zijn voedsel voor vogels en kleine zoogdieren, die op hun beurt worden gegeten door roofdieren, de predatoren.

Er lijkt een mooie rol weggelegd voor groendiensten van onze steden om het openbaar groen meer bio divers te maken. Een rol die ook Verver Export serieus neemt en verwerkt in het assortiment bloembollen en plant concepten. Door de producten uit ons assortiment ligt de aandacht toch vooral op de bijdrage aan nectar en pollen!

Enkelvoudige bloemen
Interessante planten zijn diegene die de bijen (en andere insecten) goede nectar of stuifmeel (pollen) bezorgen, vaak zijn de inheemse soorten en sierplanten met enkelvoudige bloemen de meest interessante. Cultivars van planten zijn vaak gekweekt om mooi te zijn, met dubbele , gevulde bloemen en produceren geen of weinig stuifmeel en nectar… Plant dus zeker ook zomerbloeiers met een hoge stuifmeelwaarde.

‘Alfa-Zulu’ serie dahlia’s
Deze speciale serie biologisch geteelde dahlia’s zijn allemaal enkelbloemig met een open hart. De serie is alleen verkrijgbaar bij Verver Export. Vroeger werden juist deze dahlia’s afgekeurd door gerespecteerde dahlia veredelaars – een bloem van een dahlia moest gesloten zijn. Inmiddels struint Tijmen Verver persoonlijk alle kraamkamers van veredelaars af om mooie ‘mislukkelingen’ op te nemen in de ‘Alfa-Zulu’ serie. Unieke bloemen die met stekken worden vermeerderd – biologisch geteeld.

Share this post