Containertuintjes zorgen voor minder afval rondom ondergrondse containers

Containertuintjes zorgen voor minder afval rondom ondergrondse containers

Het is een probleem in veel steden: afval dat geplaatst wordt naast ondergrondse containers. Het ziet er rommelig uit en kan zorgen voor overlast als stank en ongedierte. Hier is nu een charmante oplossing voor bedacht: het containertuintje. Een tuintje dat precies past op de stalen plaat die om de container zit. Zo’n tuintje gaat het illegaal plaatsen van afval tegen én fleurt de boel een beetje op.

Groene planten versus grijs afval

Het idee achter de tuintjes is simpel. Op de plek waar mensen afval dumpen, staan nu mooie planten. Buurtbewoners onderhouden deze containertuintjes zelf en voelen zich dus ook verantwoordelijker voor de containers en de directe omgeving. 

Dit concept van containertuintjes wordt momenteel getest in Den HaagRotterdam en Assen. In Den Haag en Assen maken ze gebruik van echte planten, die allemaal op verschillende momenten van het jaar bloeien. In Rotterdam gebruiken ze kunstgras en bloemen. Hoewel er nog steeds wel wat afval naast de containers geplaatst wordt, lijken de tuintjes toch echt te werken.

De containertuinen bieden ook andere voordelen

De groene containertuintjes heeft ook op andere manieren nut. Zo wordt je straat er mooier van en vangen de tuintjes met echte planten overtollig regenwater op. Omdat gemeenten minder illegaal gedumpt afval hoeven op te ruimen, scheelt het uiteindelijk ook nog geld. Daarnaast hoopt Henk-Jan Room, ontwerper van de Haagse containertuinen, dat ze een ontmoetingspunt worden voor de buurt. Zijn bedoeling is dat de containers van een dumpplek veranderen naar een plek van schoonheid.

Duurzaam tuintje in je eigen straat

In Rotterdam en Den Haag worden de testresultaten eind april verwacht. In Assen testen ze de komende maanden op 10 verschillende plekken in de stad. Als de tests succesvol zijn wordt gekeken of de oplossing op meer locaties gebruikt kan worden. Lijkt het je leuk en handig om zo’n tuintje in je straat te hebben? Neem dan contact op met je gemeente. Ook als je in een stad woont die nog niet deelneemt. Misschien overtuig je ze wel met de voordelen, die de containertuintjes bieden.

Bron: www.hetkanwel.nl

Share this post